Svangerskapsdiabetes…

Uke 29+1

Dette kommer fra nettsiden: http://www.lommelegen.no/322816/svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er et økende problem i Norge. Åtte av 1000 gravide får diagnosen – her er en oversikt over sykdommen, og hvordan du kan få vite om du er rammet eller ikke.

Hva er svangerskapsdiabetes?
Dersom det oppstår diabetes i løpet av svangerskapet kaller vi dette svangerskapsdiabetes. Under svangerskapet må produksjonen av insulin økes for at blodsukkeret skal holde seg på et normalt nivå.  Hvis dette ikke skjer, i kombinasjon med at kroppen ikke reagerer som den skal på insulinen som produseres (insulinresistens) får man svangerskapsdiabetes – som egentlig er en form for diabetes type 2. Som regel går problemet over av seg selv etter fødselen. I tillegg har man dem som får diabetes type 1 under svangerskapet, og pasienter som allerede hadde en uoppdaget diabetes type 2.

Hvor mange rammes av dette?
I Norge er det et økende antall kvinner som får svangerskapsdiabetes. De nyeste tallene viser at åtte av 1000 kvinner fikk svangerskapsdiabetes. I dag er det flere som får diagnosen i Oslo, Hordaland og Møre og Romsdal, men dette er sannsynligvis fordi helsepersonell der legger større vekt på å avsløre problemet.

Er det farlig?
Det er usikkert om svangerskapsdiabetes fører til skade på mor eller fosteret fordi svangseskapsdiabetes defineres på ulik måte i forskjellige land. Da blir det vanskelig å sammenlikne og å gjøre studier på dette. Først og fremst tror man at sykdommen kan medføre økt vekt på fosteret, og dermed øke sjansen for en vanskelig fødsel og dermed keisersnitt.

Bør jeg undersøkes for en mulig svangerskapsdiabetes?
Noen gravide har økt risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes:

  • dem som har foreldre eller søsken med diabetes type 1 eller type 2
  • gravide som er over 38 år gamle
  • gravide som var overvektige før svangerskapet (BMI over 27)
  • dem som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes
  • innvandrere ra India, Pakistan, Bangladesch, Sri lanka (det indiske subkontinent) eller Nord-Afrika.

Snakk med legen din dersom du tilhører en eller flere av disse risikogruppene!

Hvordan kan jeg finne ut om jeg har svangerskapsdiabetes?
Alle gravide får undersøkt urinen sin ved alle kontrollene som gjøres i løpet av svangerskapet. Man sjekker da om urinen inneholder sukker (glucose). Testen viser også om det er mye eller lite sukker i urinen.  Dersom du har et klart utslag på sukker vil du få tilbud om en såkalt glukosebelastningstest.  Man kan også måle blodsukkeret direkte i blodet (fastende prøve).

Svangerskapsdiabetes! – Hva nå?
Dersom du har fått diagnosen svangserskapsdiabetes skal du følges ekstra godt opp, enten av fastlegen din eller av spesialist. Hvem som gjør dette, og hvilke tiltak som skal gjøres avhenger av hvor høyt blodsukkeret ditt er etter glukosebelastningstesten. Dersom det er veldig høyt (over 9) bør du gå til spesialist for videre kontroll Ved lavere verdier skal man forsøke med livsstilsråd (leve sunt, spise mindre sukker, være aktiv) som også gjelder for dem med diabetes type 2.

Sukker i urinen – har jeg svangerskapsdiabetes?
10-30% av alle gravide har på ett eller annet tidspunkt sukker i urinen. I en normal situasjon slipper ikke nyrene ut noe sukker av kroppen. Alt blir sugd opp og urinen er derfor uten sukker. For at urinen skal inneholde sukker må blodsukker-nivået overstige ca. 15 mmol/liter (normale verdier hos ikke-diabetikere etter å ha spist: lavere enn 11.1). Hos gravide senkes derimot terskelen for når nyrene slipper ut sukker. Dersom man får påvist sukker i urinen under et svangerskap betyr det altså ikke nødvendigvis at blodsukkeret er forhøyet – årsaken kan ligge i nyrene. Dette kan du få sjekket ved å måle blodsukkeret, eller ved å ta en glukosebelastningstest.

Etter fødselen
Dersom du har fått påvist svangerskapsdiabetes anbefales det at du tar en ny glukosebelastningstest ca 3 måneder etter fødselen. Slik kan man se om dette kun var en svangerskapsdiabetes eller en diabetes type 2. Dem som har hatt svangerskapsdiabetes har økt risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Reklamer

Om titika80

Jeg er ei 30 år gammel 3 barnsmor med ei nydelig prinsesse (født 17. januar 04),en nydelig engle gutt (df. 14. mars 06) og ei nydelig prinsesse til (født 09. april 10)
Dette innlegget ble publisert i Svangerskap og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s